Pages

22 Eylül 2010 Çarşamba


The Truman Show 1998

Truman Burbank, kartpostalları aratmayacak güzellikte bir adada yaşamaktadır. Bir işi, evi ve çok sevdiği karısı vardır. Truman bir televizyon şovunun baş kahramanıdır, ancak bunu kendisi bilmiyordur. Trumanın tüm yaşamı gerçek sandığı bu stüdyolarda geçmiştir. 30 yıl boyunca aralıksız olarak ve reklam vermeden bu yaşamı 24 saat boyunca canlı olarak televizyonda yayınlanmaktadır.

Trumanın annesi, babası ve eşi kısacası tüm ailesi de sahtedir. Çocuklugunda bile dış dünyanın olmadığı Truman'a ikna edilmeye çalışılmıştır. Okullarında kaşiflik gibi dış dünyanın görülmesine sebep olacak mesleklere özenmesine izin verilmemiştir. Bir gün sudan korkutulmaya çalıştırılmak için, kayıkta babasının denizin dibinde boğulma sahnesini yaratılmıştır. Böylece adanın dışına çıkmak istemeyecektir. Ancak Truman zamanla gerçekleri keşfetmeye başlar.

The Truman Show, gerçeklik üzerine düşünmemize olanak sağlayan bir film. Hikayenin orta yerindeki Truman aslında haberi olmasa da tam bir medya kahramanıdır. Yaşadığı kasaba, çevresindeki insanlar, evindeki eşi kısaca herşey, Truman’ın içinde bulunduğu yapay, kurmacadan ibaret dünyanın parçalarıdır. Bu dünyanın adı “The Truman Show”dur. Daha ana rahmindeyken ne yaşayacağı planlanmış, doğduktan sonra da yetişkin olduktan sonra da aslında hala farkında olmadan uyumaya programlanmış bir kişidir Truman. İsim seçiminden de anlaşılacağı üzere o şovun içindeki tek gerçek insan; yani Tru-Man (gerçek adam) Yanıbaşındakilerse, şovun prodüktörü ve yönetmeni Christof tarafından yönlendirilen oyunculardır.

Truman'ın hayatında bizi düşündürecek çok önemli noktalar vardır. Örneğin hayatı boyunca süreki izdenmektedir, ancak bunun farkında değildir.
Çevresindeki insanların onun yaşadığı duyguları yaşadığını sanır ama onlar birer oyuncudurlar ve tamamen farklı bir dünyaları vardır. Dünyanın görmediği yerleriyle alakalı aldığı bilgiler tamamen şovun yöneticilerinin insiyatifindedir. Kısacası şehrin ekonomik ve sosyal yapısı, insanların ruh halleri, başına gelen olaylar, hatta doğa olayları tamamen bilinçli bir şekilde tasarlanmaktadır.

Aynı şu an bizim içinde bulunduğumuz dünya gibi.. Tüm doğa olayları, tüm insanların ruh halleri, ülkelerin ekonomik ve sosyal yapıları.. herşey bilinçli bir şekilde tasarlanmıştır. Bizler kendi hayatlarımızın başrolünde, senaryomuza uygun olarak yaşıyoruz.

Filmden alıntı videolarımız:
http://www.facebook.com/video/video.php?v=343305954169

http://www.facebook.com/video/video.php?v=336668829169